vrijdag 24 april 2020

Coronajournaal 24 april

Vanmiddag ben ik naar de AH in "West" geweest. Die is nog niet zo lang geleden verbouwd en heeft nu scanners. Je kunt er ook met de telefoon scannen. Het is een mooi ritje erheen (nog steeds droog en zonnig, wel een wat frisse wind).

Het valt me sinds een week wel op dat er meer mensen op de been zijn. Nog lang niet zoveel als voor de crisis, maar die doodse stilte van in het begin is er nu nog maar weinig. Vandaag zelfs even moeten wachten met het oversteken omdat er een paar auto's achter elkaar aankwamen, dat had ik al even niet meer meegemaakt. In de winkel is het ook wat drukker, wat voor onhandige momenten zorgt als je de anderhalve meter wil aanhouden...

Het werken met de telefoonscan ging prima en probleemloos.

Vanmiddag vrij veel pushmeldingen gehad op de telefoon. Om te beginnen het bericht dat de coronacrisis de overheidsfinanciën "diep in het rood" slaat: uit een eerste grove schatting blijkt dat het begrotingssaldo op een tekort uitkomt van 11,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp), zo'n 92 miljard euro. De staatsschuld loopt op tot ruim 65 procent.

Dat staat in de Voorjaarsnota die vrijdag naar de Tweede Kamer is verstuurd.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) beklemtoont dat de precieze impact van de crisis, waar we nog middenin zitten, uiterst onzeker is. "Hele voorzichtige berekeningen laten zien dat we naar een tekort toegaan van bijna 12 procent, Dat is enorm en komt buiten oorlogstijd eigenlijk niet voor", zei hij na afloop van de ministerraad.

Ter vergelijking: tijdens de crisis van 2008 was dat tekort "slechts" ruim 5%.
Een tekort van bijna 12% is het hoogste ooit sinds het CBS de gegevens bijhoudt (sinds 1995). En dat, terwijl we zo goed hersteld zijn van de crisis en in 2016 het tekort omsloeg in een overschot. Deze economische klap is ongekend, aldus nu.nl.

Het kabinet zal vooralsnog niet gaan bezuinigen, aldus Rutte, maar Hoekstra houdt alle opties nog open.

Ik vind dit bijzonder verontrustend. Bij de vorige crisis is vooral veel wegbezuinigd bij met name de zorg, en dat merken we. Waar zal straks gesneden worden?
---------------------------------
De Ramadan is begonnen, en die zal anders verlopen dan andere jaren: niet na zonsondergang gezellig eten en drinken.
---------------------------------
Dit eredivisieseizoen is nu definitief ten einde. Ajax stond bovenaan toen de wedstrijden werden stilgelegd, ze worden echter geen kampioen, wel krijgen ze het beste Champions League-ticket voor volgend jaar. ADO en RKC Waalwijk zullen niet degraderen; SC  Cambuur en De Graafschap die bovenaan staan in de Keuken Kampioen Divisie zullen ook niet doorstromen naar de Eredivisie.
---------------------------------
Het is nu vrijdag, de meivakantie begint. Maandag is Koningsdag, maar de koning en koningin zullen niet naar Maastricht gaan, wel zullen ze op tv komen. Er is o.a. hier in Dronten opgeroepen om om 10 uur 's ochtends bij de voordeur het Wilhelmus te gaan zingen, maar ik weet niet of de buren dat zo prettig vinden als ik dat doe. En later in de middag is opgeroepen om allemaal een toost uit te brengen. Ach, ik zal eens kijken of ik nog ergens goede oranjebitter kan krijgen...!
---------------------------------
Al met al blijft het een vreemde, onwennige situatie. Er is een enorme wereldwijde crisis, er zijn gebieden waar corona genadeloos toeslaat. Zelf merk ik er nog niet veel van, ik ken geen zieken of overledenen persoonlijk, maar hier springt het leger al bij in de verzorgingshuizen en dat zegt genoeg...
De inzet van militairen is gebruikelijk in dit soort situaties en staat ook vermeld als mogelijkheid in de draaiboeken van Coloriet. Zij ondersteunen dan een korte periode op één locatie van een organisatie, tenzij zij tussendoor elders in het land urgenter nodig zijn. Bij Coloriet is dat de locatie in Dronten, bij Coloriet de Regenboog. De collega’s kunnen op de andere locaties helpen, waardoor er Coloriet breed lucht is. Daarna hebben de oud-zorgmedewerkers hun opfriscursus en inwerking gehad en kunnen zij voor langere tijd helpen. De Flevolandse zorgorganisatie bereidt zich ook al voor op de zomervakantieperiode. Ondertussen zijn de eerste van corona genezen collega’s weer inzetbaar en hopen ze deze periode zonder ernstige overbelasting door te komen.

----------------------------------
Tegelijkertijd gaat het leven door, ondanks de beperkingen. Maar even bij iemand langs gaan is niet meer vanzelfsprekend. Even naar de bieb, even ergens koffie drinken, zelfs als je niet zo heel uithuizig bent, zoals ik, merk je het. Afstand houden levert vooral in winkels nog wel eens onwennige, onhandige situaties op. "Het nieuwe normaal" wordt het regelmatig genoemd. Niemand weet hoe dit zal gaan verlopen, al zijn er verschillende mogelijke scenario's bedacht. Het kan alle kanten op, maar we zullen allemaal de nodige veren moeten laten, en een aantal zelfs meer dan "de nodige veren".

De sfeer is wisselend. Vanmiddag in de AH was die wel opgewekt, al stonden de karretjes (en mijn scootmobiel) af en toe in de file tot iemand had uitgezocht wat hij/zij nodig had. Niemand was geïrriteerd. "We hebben de tijd en anders maken we tijd," hoorde ik in diverse variaties.
Ik heb wel gehoord dat het elders een stuk minder vredig is. Tot vechtpartijen aan toe. Mijn nichtje werkt elders in de provincie in een tuincentrum en daar is men stukken minder gezellig tegen elkaar. Jammer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten