zaterdag 4 april 2020

Coronajournaal - 4 april

Velen kunnen het C-woord niet meer horen, maar het is er en het zal er voorlopig nog wel blijven. We passen ons aan, de 1,5 meter is heilig en vandaag is het een heerlijke lentedag, maar veel mensen gaan dan liever in de tuin werken in plaats van bos, hei en strand bezoeken. Twee weken geleden was dat nog wel anders en werd er een NL-alert uitgegeven!

Het is zeer onduidelijk hoeveel mensen er werkelijk getroffen zijn. Elke dag maakt het RIVD nieuwe cijfers bekend, maar omdat er niet vaak daadwerkelijk getest wordt, zijn die maar een topje van de ijsberg. Met name in verzorgingscentra bezwijken nu heel veel mensen.

De berichten zijn over het algemeen niet best. Hier zijn we voorlopig niet van af. We hebben dan wel een aantal maatregelen, maar die zijn vooral om te voorkomen dat de ziekenhuizen in één klap overvol zitten, waardoor er nieuwe problemen ontstaan. Niet in één keer een heleboel besmettingen, maar uitgesmeerd over meerdere maanden. De IC heeft het zelfs dan al druk genoeg, te druk.

Er is sprake van triage in de (nabije) toekomst. Wie wordt wel, wie niet opgenomen op de IC? Er zijn verschillende criteria maar daar wordt wat vaag over gedaan. Zojuist hoorde ik op RTL dat als het echt code zwart is op de IC, de volgende mensen kunnen worden uitgesloten: iemand die niet goed zelfstandig meer kan leven en bijvoorbeeld hulp nodig heeft bij financiën of huishouden, of mensen van 70 jaar en ouder. Zover is het nog niet, maar het is niet ondenkbeeldig.

Daarnaast verschijnen er ook berichten van hoogbejaarden (zelfs een enkele 100-plusser) die is genezen. Maar goed, die halen de kranten, dus hoe hoopgevend is dat?

Lang verhaal kort: het lijkt erop dat we nu allemaal met een schietschijf op onze rug lopen. Een aantal blijft gespaard, maar het lijkt er op dat veel mensen besmet zullen worden. En er dreigen enorme ethische vraagstukken waar ik amper aan durf te denken.

Wie wordt besmet, heeft:

  • amper of geen verschijnselen, maar men is wel een soort typhoid Mary geworden die anderen kan besmetten. En bij de één gaat het weer over, bij de ander slaat het opeens over naar "ernstig".
  • lichte tot matige verschijnselen. Is het hooikoorts, het jaarlijkse nawinterkoutje of corona? Getest worden maar weinig mensen. Maar ook hier geldt: bij de één gaat het weer over, de ander wordt na een aantal dagen pas echt ernstig zien.
  • ernstige verschijnselen. Ziekenhuis of IC.
Het is een grote loterij geworden met gevolgen die amper te bevatten zijn en een toekomst die niet te overzien is. Denk aan gezondheid, maar ook de economie (wie in januari een uiterst stabiel bedrijf had, kan nu op de rand van faillissement balanceren; de regeringssteun is waarschijnlijk niet voor iedereen toereikend en zeker niet voor iedereen toegankelijk.

Er komen andere tijden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten