vrijdag 10 april 2020

Coronajournaal 10 april

Afgelopen week waren er ongeveer 2000 meer mensen overleden dan gemiddeld. Nu.nl:

In de afgelopen weken stierven vooral meer ouderen, zo meldt het CBS. "Geschat op basis van de informatie die tot nu toe is binnengekomen, neemt de sterfte onder ouderen in week 14 verder toe, met name bij tachtigplussers."

Ook zijn er naar schatting in de eerste week van april van dit jaar bijna negentienhonderd 65-plussers meer overleden dan gemiddeld in de eerste tien weken. Dat is een toename van 68 procent. Beneden de leeftijd van vijftig jaar is het aantal overledenen nagenoeg gelijk gebleven aan het gemiddelde van de eerste weken van dit jaar.

De afgelopen weken is ook te zien dat de sterfte onder mannen meer toeneemt dan de sterfte onder vrouwen. Volgens een eerste schatting zijn begin april bijna drie kwart meer mannen (1.100) en ruim de helft meer vrouwen (850) overleden dan gemiddeld in de eerste weken van dit jaar. Daarbij is twee derde van de overleden coronapatiënten die is geregistreerd een man.

Het RIVM kijkt, net zoals bij een griepgolf, uiteindelijk vooral naar de cijfers van de oversterfte. De dagelijkse update is overigens wel belangrijk voor de statistieken en bevat de cijfers van het aantal doden van wie zeker is dat er een coronabesmetting was. Dit aantal door het RIVM geregistreerde overledenen omvat tot nu toe ongeveer de helft van de totale oversterfte.

Vooral in verpleeghuizen is de sterfte groot (mijn moeder woont naast een verpleeghuis en ziet regelmatig ambulances en personeel in veilige kleding), maar het was heel erg in een instelling in Rotterdam.

Op één afdeling zou meer dan de helft (zeker vijftien) van de dementerende ouderen zijn overleden aan corona en het aantal loopt nog steeds rond. Personeelsleden zeggen dat mondkapjes verboden zijn omdat dat bij de totaal 72 bewoners tot verwarring zou leiden, en men kon niet voorkomen dat dwalende besmette ouderen anderen besmetten. Een kwart van de bewoners en een kwart van het personeel is nu besmet, maar als het personeel geen symptomen heeft moeten ze ondanks een positieve test toch aan het werk, aldus een anonieme bron.

Op dit moment liggen er ruim 1400 mensen op de IC in Nederland.

De Britse premier Boris Johnson is weer van de IC af.

Zorgwekkend is de situatie in de VS. Vooral Afro-Amerikanen worden getroffen, de kans dat zij overlijden is zes keer groter dan bij witte Amerikanen. Ze  leven vaak onder slechte omstandigheden en hebben geen geld voor gezond eten, ook wonen ze dichter op elkaar, maken meer gebruik van het OV en hebben geen ziektekostenverzekering. Dat laatste lot treft ook velen van de miljoenen (!) Amerikanen die afgelopen week hun baan verloren, want geen werk is geen verzekering, al probeert men nu wel deze regel te veranderen.
In New York zijn ook veel besmettingen. Drones hebben gefilmd dat op Hart Island bij The Bronx een massagraf vol in gebruik is. Alleen gisteren al zouden 40 mensen begraven zijn. Het eiland is al jaren een begraafplaats voor mensen voor wie na het overlijden niemand zich meldt. In de jaren 80 werden er ook aidsslachtoffers begraven. Normaal gesproken begraaft men daar gemiddeld 25 doden per week, maar nu zijn dat er meer dan twintig per dag, al is niet duidelijk of het allemaal coronaslachtoffers zijn.

Ik sluit me verder af voor de gruwelverhalen, het zijn er teveel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten