De Krakatau is een Indonesische vulkaan met een berucht verleden. In 1883 had deze vulkaan één van de zwaarste uitbarstingen ooit, de explosies werden duizenden kilometers ver gehoord en waren vermoedelijk het luidste geluid ooit op aarde.
Hierbij verdween een flink deel van de vulkaan in zee. Deze uitbarsting was de zwaarste sinds die van de Tambora in 1815. Ook ontstond er een 30 meter hoge tsunami.
De explosie zou 4x zo zwaar zijn geweest als de Tsar Bomba, een kernwapen dat de Sovjet-Unie in 1961 tot ontploffen werd gebracht en 10x de kracht zou hebben van alle explosieven samen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gebruikt. Deze bom zou op 100 km afstand derdegraads brandwonden hebben kunnen veroorzaken en in Finland was wat glasschade door de schokgolf. De seismische schok ging 3x rond de aarde en de paddenstoelwolk was 64 km hoog.
Dit even ter vergelijking.
Krakatau is eigenlijk de naam van een archipel van vier vulkanische eilanden tussen Java en Sumatra. In 1928 kwam op de plek waar de vulkaan in 1883 verdween een kleinere vulkaan boven water, de Anak Krakatau (Kind van Krakatau). Daar omheen liggen nog drie eilanden"Pulau Panjang (Krakatau Kecil), Pulau Sertung en Pulau Rakata (Krakatau Besar = Groot Krakatau), dat tot 1883 deel uitmaakte van een grotere vulkaan die buiten Indonesië Krakatau genoemd wordt.
Bij Weer & Radar op Facebook las ik dat de Krakatau weer tot uitbarsting is gekomen. De aswolk kwam 13 km hoog en had vulkanische bliksems. De explosies waren 150 km verderop in Jakarta nog te horen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten