woensdag 8 april 2020

"Coronacrisis mogelijk grootste ramp sinds WO2"

Ondertussen waarschuwt het Rode Kruis dat het coronavirus de grootste wereldwijde ramp sinds de Tweede Wereldoorlog kan worden, vooral voor de meest kwetsbare mensen. Dit is o.a. te lezen in het Dagblad van het Noorden. Robert Mardini, hoofd van het internationale Rode Kruis, zegt daat iedereen overal ter wereld op één of andere manier geraakt zal worden, zowel persoonlijk als professioneel.

Het is belangrijk om verspreiding in conflictgebieden, sloppenwijken en dergelijke te voorkomen. Staten en humanitaire organisaties worden opgeroepen alles op alles te zetten. Wereldwijd is 758 miljoen euro om verspreiding te voorkomen.

Frido Herinckx is een Nederlander die de wereldwijde hulpverlening coördineert bij bijvoorbeeld aardbevingen. Hij zegt dat een normale ramp afgebakend is, maar deze is anders. De hele wereld staat voor dezelfde crisis en we zien wat in landen met een kwalitatief goede gezondheidszorg, zoals in Nederland, gebeurt. In gebieden waar die zorg niet is, omdat ziekenhuizen verwoest zijn en schoon water en zeep, laat staan IC-bedden en beademingsapparatuur, niet voorhanden zijn, wordt het een onvoorstelbaar probleem. Hij doelt op landen als Syrië, Jemen, Afghanistan, Zuid-Soedan en het noorden van Mali. Met name schoon drinkwater en zeep zijn essentieel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten