Morgen is het Pasen en het is al dagen prachtig weer. Heel moeilijk voor veel mensen om binnen te zitten. Morgen worden de kleine wegen tussen Hillegom en Lisse afgesloten want de bollen staan volop in bloei, maar de Keukenhof is gesloten en er komen toch massa's dagjesmensen op af.
De NS heeft vandaag twee treinen van het traject Rotterdam-Amsterdam uit het traject gehaald omdat het te druk werd. Alle reizigers moesten er in Gouda uit en verdeelden zich daarna over andere treinen of namen ander vervoer.
Er komen steeds meer schrijnende berichten uit de zorg. In een Haagse zorgwoning met vier verstandelijk gehandicapten hebben zorgmedewerkers besloten dat ze niet meer naar huis zullen gaan. Wat een opoffering, ik heb er diep respect voor en vraag me af of ik dat wel zou kunnen, durven, opbrengen... Er is namelijk al corona in het huis en het personeel kan niet met beschermende kleding werken omdat de bewoners, met het verstandelijk vermogen van een klein kind, daardoor ernstig van slag raken. De zorgmedewerkers willen de ziekte niet mee naar hun eigen huis nemen. Eén van de begeleiders is inmiddels ook ziek geworden. Gelukkig zijn ze allemaal inmiddels aan de betere hand.
De afgelopen week zou men meer zorgverleners gaan testen, maar daar komt nog niet veel van terecht, blijkt uit een onderzoek. Slechts 20%, vooral ziekenhuismedewerkers, laat weten dat er inderdaad meer wordt getest, maar in verpleeg- en verzorgingshuizen, de thuiszorg en gehandicaptenzorg is er geen substantiële verbetering.
Nu.nl meldt:
Het aantal bevestigde COVID-19-gevallen is met 1.316 gestegen naar 24.413. Het werkelijke aantal besmettingen ligt nog hoger, omdat niet alle coronapatiënten getest worden.
Sinds 6 april kunnen echter ook zorgmedewerkers die niet in het ziekenhuis werken op het virus getest worden als zij klachten hebben. Dit ziet het RIVM ook terug in de statistieken: van de nieuw gemelde patiënten is 42 procent werkzaam in de zorg.
Vrijdag bleek dat 24 procent van de bevestigde coronapatiënten zorgmedewerker is. De verdeling verschilt sterk per regio: in Noord-Brabant is 11 procent van de patiënten zorgmedewerker, in Groningen is dit 56 procent.
Afgelopen etmaal stierven 132 mensen aan het virus, totaal 2.643. Maar in werkelijkheid kan dat veel meer zijn, aldus Nu.nl:
Uit cijfers van het Centraal voor de Statistiek (CBS) blijkt ook dat het totale aantal sterfgevallen mogelijk twee keer zo hoog ligt als het RIVM tot nu toe heeft gemeld.
Het CBS houdt het totale aantal overledenen per week bij en zet dat af tegen het gemiddelde aantal sterfgevallen in de eerste tien weken van dit jaar. Deze oversterfte kwam vorige week uit op ongeveer tweeduizend doden. Ongeveer duizend van die sterfgevallen werden geregistreerd door het RIVM.
Daar moet wel bij gezegd worden dat het CBS geen informatie geeft over de doodsoorzaak. Het is dus niet met zekerheid te zeggen dat de oversterfte volledig aan het coronavirus toe te schrijven is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten