Natuurbrand Deurnese Peel grootste ooit in Nederland: 800 hectare in de as
23 april 2020 11:36Bij de brand in natuurgebied de Deurnese Peel op de grens met Noord-Brabant en Limburg is inmiddels een gebied van 800 hectare verloren gegaan, meldt de gemeente Deurne donderdag. Daarmee is het nu officieel de grootste natuurbrand, die ooit in Nederland geregistreerd is. Het gebied is in totaal circa 1.000 hectare groot.
Tot voor kort gold alleen de natuurbrand op de Hoge Veluwe in 2014 als de grootste ooit geregistreerd. Toen brandde 527 hectare natuur af.
Zestig omwonenden werden woensdag uit voorzorg geëvacueerd. Een deel van hen mocht dezelfde avond weer naar huis. De overige bewoners moeten er rekening mee houden dat ze donderdag niet naar hun huizen terug kunnen, waarschuwt de gemeente Deurne. Door de wind, die gedraaid is richting noord-noordwest kunnen inwoners van Liessel en Deurne bovendien stankoverlast ervaren.
De ruim vierduizend geëvacueerde inwoners van het Limburgse dorp Herkenbosch horen donderdagmiddag of zij terug mogen naar hun woningen, zegt burgemeester Monique de Boer van de gemeente Roerdalen donderdagochtend in gesprek met 1Limburg.
De dorpelingen moesten hun huizen in de nacht van dinsdag op woensdag verlaten vanwege de natuurbrand in Nationaal Park De Meinweg. De brand, die maandagmiddag voor het eerst uitbrak, is nog altijd niet onder controle. Circa 200 hectare natuur is tot nu toe verloren gegaan.
Wind is opnieuw spelbreker
De bluswerkzaamheden donderdagochtend zijn nog steeds in volle gang, meldt de veiligheidsregio Limburg-Noord. Net als bij de natuurbrand in de Deurnese Peel in Oost-Brabant, maakt de brandweer in Limburg dankbaar gebruik van twee of drie blushelikopters van de luchtmacht. Ook hebben pantserwagens van Defensie geholpen met het aanleggen van brandgangen. Daarnaast vliegt de brandweer met een drone over het gebied om te kijken waar het brandt.De Boer vreest dat de aantrekkende wind donderdag wederom een spelbreker gaat zijn in de bestrijding van de natuurbrand. "Niet zo hevig als voorheen, maar we zullen heel voorzichtig zijn met de terugkeer van de bewoners en het geven van het sein brand meester", aldus de burgemeester.
De evacuatie van Herkenbosch was uit voorzorg, maar gedaan in verband met de kans op uitbreiding van het vuur en een mogelijke verhoogde hoeveelheid koolstofmonoxide in de lucht. De evacués zijn verdeeld over verschillende opvanglocaties in de buurt.
In het begin van de nacht van woensdag op donderdag brak ook brand uit in een bos in het Limburgse Tienray. Een gebied van ongeveer 200 bij 350 meter breed stond in lichterlaaie. Rond 3.45 uur gaf de brandweer het sein brand meester.
De branden in Noord-Brabant en Limburg komen door de droogte en zijn moeilijk te bestrijden vanwege de wind.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten