woensdag 8 april 2020

"Terugkeer naar normaal leven wordt zaak van lange adem."

We kunnen het c-woord eigenlijk niet meer horen, maar voorlopig zitten we er middenin. Zelfs premier Boris Johnson ligt inmiddels op de IC (maar hij is aanspreekbaar, zegt men). En het kan nog wel een tijdje duren, aldus premier Rutte in de persconferentie gisteren. "Terugkeer naar normaal leven wordt zaak van lange adem." Er lijkt weliswaar een afvlakking te zijn in het aantal IC-opnames, maar hij benadrukt met klem om niet losser met de regels om te gaan.

Er gaan steeds meer stemmen op, met name uit de economische wereld, om toch de maatregelen losser te maken, want de economie ligt ook plat en de gevolgen zullen heel heftig zijn. Maar Rutte zegt hierover (en dat verrast me want het blijft wel een VVD-er): "We moeten waken voor schijntegenstellingen tussen de gezondheid en de economie. De maatregelen nu loslaten zal onze gezondheid én de economie hard raken."

Minister De Jonge van Volksgezondheid kondigde aan dat er apps worden gemaakt die de besmettingen in de gaten moeten houden. Een app die locatiegegevens bijhoudt zorgt ervoor dat mensen die in de buurt van een besmet persoon een melding krijgen waarna zij twee weken in quarantaine gaan. Een andere app controleert op symptomen. Tevens zal er meer testcapaciteit komen.

Die apps zijn nog wel een dingetje, want privacy. Maar het is crisis. Wat gaat voor, privacy of crisis? En hoe kan gegarandeerd worden dat de gegevens niet misbruikt worden? Ook werd niet duidelijk ja of nee gezegd op de vraag of die apps verplicht kunnen worden. "Dat moeten we de komende tijd verkennen."

En zelf vraag ik me af hoe dat zit met mensen die geen smartphone hebben (met name hoogbejaarden, die toch risicogroep zijn).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten