donderdag 30 januari 2020

30-Day Song Challenge - dag 19

Zie mijn introductie op 12 januari.  Het is de bedoeling dat je elke dag een bepaald liedje noemt binnen een bepaalde context. Eigenwijs als ik ben hou ik het niet altijd bij één liedje...!

(tekst gaat verder onder de afbeelding)


Day 19 - a song that makes you think about life

Hier heb ik toch wel even over moeten nadenken. Welk liedje doet je nadenken over het leven? En waarom?
Eerste dat in me op kwam was Dream on van Aerosmith. Het komt uit 1973, is verschillende keren opnieuw uitgebracht en is geschreven door Steven Tyler, die toen zelf halverwege de twintig was, maar toch de lijnen in zijn gezicht dieper ziet worden als hij in de spiegel kijkt. Hij mijmert over het leven en ook over de dood die opeens kan toeslaan. Zing en droom, roept hij uit, want God kan jou morgen misschien al halen.
Rowwen Heze staat vooral bekend als "Bestel mar" feestband. Zelfs een rouwnummer als "De neus umhoeg", over het plotselinge overlijden van iemand, wordt luid en met veel biergooien meegebruld door het publiek alsof het tot het genre "beter te vroeg in je kist dan weer een feestje gemist" hoort. Ik vind dat een beetje jammer, want ze kunnen zoveel méér.
Jack Poels is een man die kan schilderen met verf (hij maakt ook prachtige schilderijen) en met woorden. De ene keer met een knipoog of zelfspot, de andere keer peinzend, alle emoties komen langs.
Ook zingt hij over herinneringen, zoals hoe hij als klein jongetje dromerig uit het raam kijkt naar het landschap in een rode zonsondergang, alsof het in brand stond (De Peel in brand). 
De Zwarte Plak gaat over de oorlog, en welke sporen die na heeft gelaten bij iemand die toen nog een kind was. Toon Kortooms heeft er een boek over geschreven. Jack's familie woonde in De Zwarte Plak, waar joden en geallieerde piloten onder waren gedoken.
In Blieve Loepe vertelt hij over de mensen die je in je leven tegen komt. Mensen die eenzaam zijn, die niemand ziet of hoort, of mensen die juist luidruchtig zijn en alles weglachen. Maar niemand die zegt wat goed of slecht is, wie verliest of wint, je komt op het eind bij jezelf terecht. Het nummer is één van hun eerste nummers, Tren speelde toen nog geen accordeon.
Hét lied over "leven" is natuurlijk Mens durf te leven, in 1917 geschreven door Dirk Witte en nog steeds heel erg actueel. Het gaat over de dwang van buitenaf over hoe je je leven moet leven. Hoe je gekleed hoort te gaan, met wie je wel en niet mag omgaan, dat soort dingen. Ook nu nog actueel, al is de kerk misschien vervangen door influencers, social media en internetfora die andersdenkenden graag tot op het bot vernederen.
Van Pissuise zijn geen opnames bekend, al denken velen dat een krakerige versie die eind 20e eeuw opdook van hem is, maar de opname die ik hieronder link is toch echt van Henri Willig. Verder is het o.a. uitgevoerd door Huub van der Lubbe, Wende Snijders, Ramses Shaffy, Willy Alberti en de Amazing Stroopwafels.
"Hou een hart vol van warmte en liefde in je borst. Maar wees op je vierkante meter een vorst. Wat je zoekt kan geen ander je geven. Mens, durf te leven!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten