woensdag 1 januari 2020

Oud en nieuw

De jaarwisseling vind ik elke keer weer iets bijzonders. Ik weet dat er mensen zijn die totaal geen waarde hechten aan het veranderen van het cijfertje op je kalender en je agenda, maar ik heb dat altijd ervaren als een soort grote schoonmaak en een nieuw begin.

Zo'n nieuw jaar begint in mijn beleving altijd leeg en wit, als een onbeschreven blad. Alles van het vorige jaar blijft achter in dat vorige jaar, leuke dingen mag je meenemen, minder leuke dingen laat je achter in dat jaar als ze afgesloten zijn. Het oude jaar is als een dik gevuld fotoalbum. Ooit als een dun boekje begonnen, nu propvol ervaringen, belevenissen en lessen. Dat boek kan nu dicht. Voor je ligt een nieuw album om te kunnen vullen.

Zelfs de datumnotering maakt schoon schip. Het zag er steeds voller uit op je displaytjes, vooral in december, en het leek alsof 31-12 de meeste ruimte in nam. En dan met een boel geknal en geproost verandert het propvolle display van 31-12 23:59:59 naar een bescheiden 1-1 0:00.

We laten met weemoed de mensen los die deze dag niet hebben mogen halen, we laten met opluchting de afgeronde minder leuke zaken achter in het dikke album. De kerstboom, die gisteravond nog zo gezellig stond, is plotseling een sta-in-de-weg geworden en moet zo snel mogelijk weg (hoewel ik steeds vaker lees dat mensen die direct na de kerstdagen al opruimen). Het laatste blaadje van de scheurdagkalender wordt weggegooid, vergeeld en wat gekreukeld na een jaar, en het schutblad van de nieuwe wordt voorzichtig verwijderd, nog op strak en wit papier. En we storten ons met een zucht op die ene, laatste klus uit het oude jaar...

...het opruimen van de vuurwerkresten en de vuile vaat!

Niet iedereen zal de jaarwisseling op deze manier ervaren. Sommigen zien verschrikkelijk tegen het nieuwe jaar op. Anderen ervaren het als niets meer of minder dan een gezellig feest, een dagje uitkateren en dan morgen weer in het ritme alsof er niets is gebeurd. En anderen vinden dat je elke dag kunt besluiten schoon schip te maken en niet te wachten tot 31 december, en dat is natuurlijk ook weer waar. En zo zal ieder zijn eigen beleving hebben. 

Ik wens iedereen een mooi nieuw jaar, een nieuw decennium zelfs, toe!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten