maandag 20 januari 2020

Heel hoge luchtdruk, record Flevoland al gebroken.

Het landelijk record staat op 1050 mb (Winterswijk). Als ik dit schrijf (11:20) is het in het zuiden al 1049 mb en hier (amateurmetertje) 1047,5 mb. De druk zal nog wat stijgen en het landelijk record wordt waarschijnlijk gebroken.

Nu.nlVolgens meteoroloog Raymond Klaassen ligt er een hogedrukgebied boven Nederland "dat zo krachtig en uitgestrekt is dat in het zuiden nu records worden gebroken". In de zomer betekent een hogedrukgebied vaak zonnig weer. "Maar in de winter is dit zeker niet altijd het geval", legt hij uit. "Er ontstaat dan vaak grijs weer met mist en nevel."

Water zal bij 101 graden koken, sporters zoals schaatsers kunnen enkele tiende seconden langzamer schaatsen (ik weet nog in, ik dacht, 1990, toen de druk juist recordlaag was, dat er WK Schaatsen in Heerenveen was en het ene na het andere record er aan ging).


In Flevoland is het record inmiddels al gesneuveld:
De luchtdruk in Flevoland is met 1047 hPa (hectopascal) de hoogste ooit gemeten in de provincie. Dat hangt samen met een hogedrukgebied boven België, meldt weervrouw Diana Woei van Omroep Flevoland. Bij een hoge luchtdruk is het meestal onbewolkt en zonnig, maar dat is niet altijd zo. Meestal blijft de neerslag dan wel beperkt tot een paar millimeter.

Het oude record werd gevestigd op 16 februari 2008. Toen werd 1045,4 hPa gemeten. De luchtdruk is in het winterseizoen meestal hoger dan in de zomer, omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht. Zo hoog als vandaag is uniek, aldus Woei.


De hoogste luchtdruk ooit in Nederland door het KNMI gemeten, is 1050,0 hPa. Dat was op 26 januari 1932 in De Bilt. Wereldwijd staat het luchtdrukrecord op 1084,4 hPa, op 19 december 2011 gemeten in Tosontsengel in Mongolië. Het is volgens Woei opvallend dat veel jaren van de huidige 21e eeuw in de top 10 met een bijzonder hoge luchtdruk staan.


Overigens is het vandaag qua temperatuur redelijk normaal, plaatselijk mist het, hier is vanmorgen het bewolkt met soms een beetje zon en er staat geen wind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten