zaterdag 4 januari 2020

Australië in brand

De beelden op televisie, internet en in de kranten worden steeds indringender. Australië (om precies te zijn: het zuidoosten) staat in brand. De lucht is rood, de smog dik en de rookpluim bereikt zelfs Nieuw Zeeland, vele huizen zijn in vlammen opgegaan, tienduizenden mensen zijn geëvacueerd, op dit moment zijn er 23 mensen omgekomen en maar liefst miljoenen dieren. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar New South Wales en Sydney af.

En het is er snikheet. Sidney verwacht vandaag maar liefst 47 graden, aldus Weeronline. Australië merkt al een aantal jaar dat de hitte en droogte steeds ernstiger worden. Afgelopen winter (het is er nu zomer) was extreem droog. Bosbranden komen er vaker voor, maar het is nu verschrikkelijk uit de hand gelopen. De bosbranden woeden al enkele maanden. In september begonnen de eerste, in november werd het steeds grimmiger en nu is het hier en daar letterlijk de hel op aarde geworden.  Droogte, wind en hitte zijn perfecte omstandigheden voor dit soort bosbranden die niet meer te blussen lijken en o.a. Sydney bedreigen. Er worden blusvliegtuigen ingezet, maar het water is al verdampt voor het de brand heeft bereikt. "Dweilen met de kraan open" is in dit verband een wel heel ironische uitdrukking.

NASA-satellietfoto van 3 januari 2020
Hier is een interessant artikel over de bosbranden en de klimaatverandering te lezen met interessante tabellen, overzichten en animaties. Op het moment van publiceren (3 januari) was 60.000 km2 terrein verbrand. De vlammen bereiken een hoogte van ca. 70 meter. In New South Wales zijn meer dan 1300 huizen verwoest en moesten duizenden mensen vluchten. Gisteren waren er in deze staat meer dan 130 branden. Het stadje Balmoral ten zuidwesten van Sidney werd op 22 december grotendeels verwoest. Het getroffen gebied in NSW zou even groot zijn als het grootste deel van Zuid Engeland, aldus de BBC.

Maar ook de staat Victoria is ernstig getroffen. En in South Australia zijn 1/3 van de wijnstokken van Adelaide Hills verbrand en de stad Canberra (omringd door NSW) had gisteren zoveel smog dat de plaats in de top 3 van "slechtste wereldstad" terecht was gekomen (volgens AirVisual uit Zwitserland).

Het is dan wel erg droog, maar de zware branden lokken ook onweersbuien uit. De rookpluim stijgt op, koelt af en vormt wolken waaruit onweer kan ontstaan. De bliksem kan nieuwe branden veroorzaken. De regen is echter vaak niet genoeg om de brand goed te kunnen blussen.

Ook laat het artikel zien hoe snel vuur zich verspreidt: een gemiddeld mens kan 6,12 mijl/uur rennen, bosbrand heeft een snelheid van 6,7 mijl/uur en grasbrand zelfs 14 mijl/uur.

En komt het door 'het klimaat"? De BBC schrijft dat wetenschappers al langer waarschuwen dat een heter, droger klimaat voor meer en zwaardere branden kunnen zorgen, en grote delen van Australië hebben al jaren last van droogte. Uit metingen sinds 1910 is heel duidelijk een opwarming te zien van iets meer dan een graad celsius, vooral sinds 1950 (Bureau of Meteorology). Het record van de hoogste gemiddelde maximumtemperatuur van Australië werd afgelopen maand twee maal verbroken: op 17 december werd die 40,9°C, de volgende dag 41,9°, het oude record was 40,3° in 2013. Eind december werd het zelfs in het koelere Tasmanië over de 40°. En volgens de meteorologen is de hitte en het verhoogde brandgevaar voorlopig nog wel aanwezig.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten