zondag 5 januari 2020

Jasperina de Jong op tv!

In november linkte ik naar een artikel in Het Parool, over een film over Jasperina de Jong, "Jasperina op eenzame hoogte". Wat hoopte ik dat die ook elders vertoond zou gaan worden!
Mijn wens werd sneller verhoord dan verwacht, want afgelopen dagen is hij een paar keer op tv geweest en aankomende vrijdag om 13:45 wordt hij weer herhaald op NPO2. Echt een aanrader!

Jasperina is inmiddels begin tachtig en kijkt met gemengde gevoelens terug op haar carrière. Ze is (eindelijk) trots op wat ze heeft bereikt, maar het was zwaar, erg zwaar. Ze heeft destijds bewust afscheid genomen van haar gevarieerde carrière: het was goed zo. Ze kijkt terug op haar carrière, vindt het vooral jammer dat men haar destijds vooral zag als cabaretière want ze kan zoveel méér.

Ook haar veel te jong overleden man Erik Herfst kwam in beeld. Ze vertelde over die zware laatste maanden, toen zij in Fien speelde en hij doodziek de ene na de andere hersenoperatie onderging.

Er waren eigengemaakte smallfilmbeelden van o.a. autowegen die van dorp tot dorp liepen (snelwegen waren er veel minder, wat het artiestenleven extra zwaar maakte). Smalle wegen met veel auto's (en ook telefoonpalen!). Maar ook beelden van Jasperina anno nu: een mooie vrouw op leeftijd, mooi dik haar, wat steviger postuur, ze ziet er goed uit voor een vrouw van in de tachtig. Op dat moment had ze vooral zorgen om om haar doodzieke hond (een oudere herder met botkanker). Maar ze sprak graag over vroeger. Over de leuke en de minder leuke dingen van het vak dat zij heel serieus nam en waar zij ook heel goed in was. De onzekerheid die ze voelde. Zo kreeg ze de teksten van Guus Vleugel vaak pas heel kort voor een optreden en die moest zij dan even-hup uit haar hoofd leren. Dat zorgde voor heel wat stress natuurlijk.

Ook lieten ze oude interviews en optredens zien. Wat was ze lenig en wat een stem had ze, geen noot was te hoog! Vanzelfsprekend komt ook de afwijzing van Wim Kan aan bod die vond dat ze geen talent had en beter amateur kon blijven (hier kreeg hij spijt van).

Kortom: wie van kleinkunst houdt, en met name van Jasperina, mag dit niet missen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten