maandag 13 januari 2020

30-Day Song Challenge - dag 2

Zie mijn introductie op 12 januari.  Het is de bedoeling dat je elke dag een bepaald liedje noemt binnen een bepaalde context. Eigenwijs als ik ben hou ik het niet altijd bij één liedje...!

(tekst gaat verder onder de afbeelding)


Day 2 - a song you like with a number in the title

Thousands are sailing - The Pogues
One - Metallica
Links 2 3 4 - Rammstein

Het nummer van The Pogues komt van het album If I Should Fall From Grace With God, die vaak wordt gezien als hun hoogtepunt. Hoewel de band in die tijd vooral leunt op de teksten van Shane MacGowan en ook Jem Finer, is dit nummer geschreven door Philip Chevron, die net bij de band was gekomen. Phil bleek een prachtige stem te hebben en gevoelige teksten te schrijven, zoals dit juweeltje over Ierse immigranten in New York. Helaas is Phil in 2013 op 56-jarige leeftijd overleden aan kanker.

One van Metallica was in de jaren tachtig al eens uitgekomen op single, maar deed niet veel. Toch was het niet onopgemerkt gebleven, af en toe was deze best wel pittige song toch op de radio te horen en in 2004 gebeurde het onvermijdelijke: het nummer werd in de Top 2000 gestemd (in die tijd stond men daar nog niet zo heel erg open voor "dit soort muziek" dus het is een mooie prestatie) en kwam alsnog op de derde plaats in diverse hitlijsten terecht.
Het nummer is geïnspireerd op de film And Justice For All, de video bevat beelden uit die film.


Ja, en dan Rammstein... Die ongrijpbare band die zo moeilijk te doorgronden is. Zijn ze nou serieus of is het gewoon humoristisch theater dat tegen het randje en soms gewoon heel ver er overheen gaat? De band noemt hun muziek zelf Tanzmetall. De teksten en videoclips zijn vaak controversieel omdat men ze grof of gewelddadig vindt. Door hun controversiële en uitdagende uitingen worden ze bijvoorbeeld beschuldigd van neonazisme, waarop ze reageren met "Links 2 3 4": 

Sie wollen mein Herz am rechten Fleck
Doch sehe ich dann nach unten weg
Da schlägt es in der linken Brust
Der Neider hat es schlecht gewusst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten