donderdag 19 maart 2020

Corona, dag 4 van De Nieuwe Werkelijkheid

Er zijn sinds gisteren achttien mensen overleden, totaal zijn er nu 76 sterfgevallen. Het aantal besmettingen liep met 409 op naar 2460, maar in werkelijkheid is het hoger want niet iedereen wordt getest. de leeftijd van de overledenen ligt tussen 63 en 95, zij stierven niet allemaal op de IC. In totaal werden 489 mensen opgenomen in het ziekenhuis. De meeste besmette mensen woonden in Noord-Brabant (870), Zuid-Holland (312) en Limburg (301). In Flevoland zijn 36 mensen besmet: 13 in Lelystad, 9 in Dronten (kleurt nu helaas oranje op de kaart), 5 in Almere, 4 op Urk, 3 in Zeewolde en 2 in Noordoostpolder.

Brabant verwacht komende week tot 1000 nieuwe IC-patiënten.

Youp van 't Hek is in het ziekenhuis opgenomen met een coronabesmetting.

Tijdens het Kamerdebat over corona gisteravond is minister Bruno Bruins van Volksgezondheid in elkaar gezakt tijdens een hevig debat. Hij kon op eigen kracht de zaal verlaten.

De supermarkten krijgen nu plexiglas "spatschermen" bij de kassa. Veel mensen klagen over asociaal winkelgedrag. Vakkenvullers krijgen te maken met winkelaars die te dichtbij komen. Kassières lijden onder agressie. Zo vertelde de kassière van Albert Heijn gisteren dat bijzonder veel mensen grote smoelen hadden omdat AH geen zegeltjes meer verstrekt tot nader order...
Uit het hele land blijven meldingen over lege vakken komen. Vooral wc-papier, nog steeds, maar ook vitaminen, paracetamol, handzeep en-gel. Op sommige plaatsen was het vlees op, of groente en fruit. Albert Heijn hier had wel minder vlees, maar er was nog voldoende groente en fruit. Ook bij Jumbo heb ik afgelopen week geen tekorten bij groente en fruit gezien.
Ik hoor ook veel klachten over mensen die geen afstand houden tijdens het winkelen en op straat, maar dat heb ik maar één keer meegemaakt. Toen ik vriendelijk verzocht afstand te houden, gebeurde dat zonder problemen. Blijkbaar wonen hier vooral aardige mensen! Ik heb vanmiddag bekenden ontmoet, maar we hielden braaf flink afstand, alsof we nooit anders hadden gedaan!

Mensen met mondkapjes heb ik hier nog niet gezien.

Steeds meer winkels sluiten de deuren, o.a. op Batavia Stad. Of ze beperken de openingstijden of koopzondagen en -avonden. Online boodschappen bestellen in de supermarkt is niet meer mogelijk, bij AH kan het pas in april. Ik kon gelukkig nog vitaminen online bestellen bij diverse drogisten en de Hema.

De GP in Zandvoort, begin mei, wordt uitgesteld, net als de andere GP's in mei.

Op de radio vanmiddag aandacht voor gezinnen met gezinnen met gedragsproblemen vanwege bijvoorbeeld autisme. Opgehokt thuis zitten is dan vaak een drama, door de spanning en de onzekerheid rond corona hebben deze kinderen nog meer problemen dan anders, worden dwars, krijgen meltdowns, gaan gillen of anderszins negatieve aandacht trekken, terwijl er meer kinderen zijn die aandacht nodig hebben en de ouders moeten thuiswerken. Dergelijk gedrag is helaas geen kwestie van "gewoon wat beter opvoeden". Van de ouder(s) wordt al heel veel gevergd.
Ook wordt er aandacht gevraagd voor probleemgezinnen waar bijvoorbeeld verslavingen, psychische problematiek of mishandeling speelt of kan spelen. De huidige omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat het van kwaad tot erger gaat.

Maar ook in "gewone" gezinnen kan de spanning oplopen. Wie mag er nu op de laptop voor werk en school, videoconferences waarin onverhoopt zaken in beeld komen die je liever niet aan je collega's laat zien (half aangeklede puberzonen bijvoorbeeld die net een fles melk aan de mond zetten, je partner in huispak met haar haar in een losse knoedel, of de kat die aandacht wil en de webcam gaat koppen). Dat klinkt grappig, maar dat is in werkelijkheid een bron van stress en irritatie. Dwarse pubers die zich weigeren te onderwerpen aan thuislesschema's. Peutertjes die niet snappen dat pappa nu echt niet kan spelen. Iedereen moet wennen aan deze nieuwe werkelijkheid (waarvan we natuurlijk hopen dat het tijdelijk is) en een nieuw dagritme vinden waarbij iedereen met elkaar rekening kan houden.

Keltfest (eind mei) gaat voorlopig nog door maar houdt met alle scenario's rekening. Zomerfolk wordt uitgesteld, waarschijnlijk tot september. Rapalje gaat vrijdag weer via de stream optreden en mensen kunnen hiervoor kaartjes kopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten