zondag 22 maart 2020

Corona-overdenking 22 maart (just my 2 cents)

"Belgen proberen Nederland binnen te komen en wij mogen België niet meer in " Dit is toch echt een zin uit het radionieuws van vanmorgen, zei de presentator van Vroege Vogels vanmorgen na het nieuws. En het is waar. België heeft de grenzen voor niet noodzakelijk verkeer gesloten, ook de sluipwegen. De Belgen worden ook door drones in de gaten gehouden of ze zich aan de maatregels houden.
Tussen Chaam en Meerle
"Stay the fuck home!" Die kreet zie je steeds meer verschijnen in profielfoto's op social media. Op fora zijn verhitte discussies over de ernst van corona. Dat die lockdown echt moet komen, of juist niet. Dat het RIVM niet deugt. Vergelijkingen met de dramatische situatie in Italië: gaan wij ook die kant op? Zie de zeven doden in het dorpje Erp in Brabant, kijk naar vele doden in Lombardije, met name in Bergamo (waar de begraafplaats vol is en het leger dertig kisten naar begraafplaatsen elders vervoerde).

Men scheldt massaal op mensen die de heilige 1,5 meter niet respecteren. Tegelijkertijd is het hier en daar heel druk. Complete gezinnen die gezellig de supermarkt overbevolken. Drukte in doehetzelfcentra. Op de stranden van Zandvoort en Noordwijk (het is nu stralend weer, ondanks de koude wind trekken velen er op uit). De burgemeesters van deze plaatsen roepen op niet naar de stranden te komen. Ik ben benieuwd hoe het vandaag zal gaan... Nederlanders zijn niet bepaald het gehoorzaamste volk en al bij het minst roept men dat men niet betutteld wil worden, terwijl weer een andere groep minstens zo hard roept hoe asociaal die mensen zijn. De millennial-boomerstrijd is ook weer volop losgebarsten, men beschuldigt elkaar met forse bewoordingen van asociaal gedrag. Ondanks de goede initiatieven die zijn ontstaan is de sfeer in het al zo verdeelde Nederland (Zwarte Piet, roken, Baudet, klimaatdiscussie etcetera) er niet gezelliger op geworden.

Nu.nl: Ondanks de oproepen van de overheid en het RIVM was het zaterdag druk op stranden, in bossen en bij markten.
Het Amsterdamse Bos adviseert bezoekers op hun Facebook-pagina met klem het Bloesempark te mijden en op andere plekken in het bos te wandelen. "Het bos is bijna twintig keer zo groot als het Vondelpark, er is ruimte genoeg om te genieten van de natuur."
Ook de NS vraagt reizigers de trein niet te gebruiken voor uitjes in deze periode. "De trein is even geen uitje", benadrukt de vervoerder. "Laat ruimte aan mensen die de trein het hardst nodig hebben en houdt afstand."

Zorg is er ook om de gezinnen waar het niet zo gezellig is vanwege uiteenlopende problematiek, zoals psychische problematiek, verslavingen, geweld en zo. Opgehokt zitten kan dan ongezonder zijn dan corona!

In Italië zijn alle "niet-essentiële fabrieken" nu gesloten.

Gelukkig begint in China het leven weer normaler te worden! Daar lijken ze het ergste te hebben gehad!

Netflix en Disney+ verlagen de bitsnelheden omdat er zoveel gestreamd wordt.

Zorgen bij Albert Heijn, er is een distributiestoring. Hierdoor kan de bevoorrading in de problemen komen. Dat is nou echt de Wet van Murphy in deze tijd!
Foto: nu.nl

En ondertussen bestoken we elkaar met de meest uiteenlopende verwachtingsstatistieken, honderden verschillende prognoses, "thank you corona" preken of dreigende "dit is wat de regering verzwijgt"-monologen, niet zelden op agressieve of dwingende toon. Iedereen heeft recht op een mening, maar internet is momenteel zowel een zegen als een vloek. In dit geval vooral een vloek. We maken elkaar knettergek met al die meningen en mogelijke prognoses. We leven in het hier en nu en we moeten er hier en nu wat van maken. Ik probeer met een grote boog om alle prognoses, doemdenkerij, preken (tenzij ze positief én realistisch zijn) en donderpreken heen te lopen. Al is dat af en toe best lastig. Het gaat niet goed op dit moment, wie had een maand geleden kunnen denken dat België zijn grenzen sluit voor Nederland? Maar ook dit gaat ooit voorbij. 

Stay safe, blijf zoveel mogelijk thuis en als je er toch uit gaat: vermijd drukke plaatsen, neem de heilige anderhalve meter in acht en vooral: wees lief voor elkaar!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten