zondag 1 maart 2020

Tot zover de winter...

Het is vandaag 1 maart en dan begint de meteorologische lente. We kunnen nu terugkijken op de één na zachtste winter sinds 1901. Vooral vanwege de kletsnatte (140 mm) februari is de winter ook nat geworden. En hoewel december zonnig was (79 uur tegen normaal 49 uur, de op drie na zonnigste december sinds 1906), is de winter al met al toch net iets te somber geworden (192 uur tegen normaal 196 uur) vanwege de sombere januari en februari.

Het was ook een stormrijke winter: we kregen vijf stormen, op 9 december en 9, 11, 16 en 23 februari (drie van de vier februarizondagen). Ciara veroorzaakte op 9 februari zelfs zware storm, op Vlieland even windkracht 11! Ik was gisteren voor het eerst sinds een aantal weken weer in het bos en er waren best veel bomen ontworteld, zag ik. Gistermiddag hadden we een koufrontpassage met behoorlijk zware windstoten en toen lagen de straten weer vol takjes. Februari was dus geen fijne maand met veel wind en regen, meer herfst dan winter.

Vooral de zachte temperaturen vielen op. Zowel december, januari als februari eindigden in de top 10 warmste maand. December was gemiddeld 5,8 graden (negende plaats zachtste decembermaanden; normaal is 3,7 graden), januari 6,1 graden (vierde plaats zachtste januarimaanden; 3,1 normaal) en februari 7,2 graden (tweede plaats zachtste februarimaanden; normaal 3,3 graden). De winter in zijn geheel was zoals gezegd de één na zachtste met een gemiddelde van 6,4 graden (normaal is 3,4 graden); alleen 2006-2007 was met 6,6 graden zachter.

De Bilt had in januari tien mistdagen; Deelen en Winterswijk hadden er zelfs twaalf. Tijdens de jaarwisseling ontstond zeer dichte mist met zicht van minder dan 10 meter. Ik zag de rand van mijn voortuin niet meer! Er werd code oranje en rood afgegeven.

Op 9 februari werd er code oranje afgegeven voor storm Ciara en er was regelmatig een waarschuwing voor mist en ook gladheid, die zelfs in deze zachte winter wel eens aanwezig was (-5,4 in Maastricht).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten