woensdag 18 maart 2020

Sinte Corona bestaat echt (maar pas op voor nepnieuws)

Geloof het of niet, maar er bestaat werkelijk een Sinte Corona! Ook bekend als Stefan(i)a van Egypte. Ik heb jaren geleden veel gegevens over heiligen verzameld en heb die nog steeds, en ja, daar staat ze in.

Er bestaan diverse legendes. Waarschijnlijk werd ze voor of rond 160 in Egypte of Syrië geboren. Ze trouwde jong met Sint Victor, een Romeins soldaat, maar bleef wel maagd (een Jozefhuwelijk wordt zoiets genoemd). Toen ze zestien was stierf haar man de marteldood. Corona troostte hem en werd daarom gearresteerd (volgens andere legendes troostte Corona zijn wapenbroeder). Zelf stierf ze rond 170 of 177 de marteldood: men hing haar tussen twee palmen.

Haar relieken kwamen in Zuid Duitsland en Oostenrijk terecht. In Oostenrijk is ook een plaats dat Sankt Corona Am Wechsel heet.
Ze wordt aangeroepen tegen geldproblemen, slecht weer (hagel en wateroverlast), rugklachten, doodsangst en geloofstwijfel, en voor geluk in de lotto (vroeger betaalde men in Oostenrijk met de Kroon = Corona). Ze is patrones van schatgravers, grafdelvers en slagers. Haar feestdag is 14 mei.

Op dit moment wordt ze op diverse sites genoemd als beschermster tegen plagen en epidemieën, maar in de oudere gegevens die ik heb verzameld is daar geen sprake van.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten