donderdag 12 maart 2020

Corona - Europeanen komen de VS niet meer in

Is het verstandig of waanzin? In ieder geval reageren de beurzen bij opening flink in het rood. Met name KLM krijgt flinke klappen. Corona heeft dus serieuze gevolgen voor de economie, die, net als iets meer dan 10 jaar geleden, weer een reus op lemen voeten lijkt.

In China lijkt de piek voorbij, maar de WHO heeft aangekondigd dat het een pandemie is geworden.
Goede berichten en slechte berichten wisselen elkaar af, iedereen komt met grafieken en formules om zijn of haar gelijk te bewijzen. In Brabant wordt "sociale onthouding" en het cancelen van evenementen geadviseerd, moet dit voor het hele land of werkt dat averechts? In het buitenland zijn scholen gesloten, hier is men al terughoudender in. Ook zijn er twijfels over het aantal besmettingen in Nederland ((gisteren 503, en 5 doden), maar veel mensen met verschijnselen worden niet eens getest. De ene besmette persoon heeft zelfs amper verschijnselen, de ander gaat dood.

Niemand weet wat er gaat gebeuren, er wordt wel druk gespeculeerd. Ik weet het ook niet, maar probeer het hoofd koel te houden en toch zoveel mogelijk mijn leven te leven (ik woon niet in Brabant).

Trump legt al het personenverkeer van Europa naar de VS voor 30 dagen stil


De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag aangekondigd dat al het personenverkeer vanuit heel Europa vanaf vrijdag middernacht voor dertig dagen zal worden stilgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk zijn nog wel welkom in de VS.

Waarom er een uitzondering gemaakt wordt voor het Verenigd Koninkrijk is niet bekend. Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, meldt dat donderdag de situatie onder de loep wordt genomen om "economische ontwrichting" te voorkomen.

Het inreisverbod geldt voor alle mensen die veertien dagen voor hun geplande vertrek naar de Verenigde Staten in de landen zijn geweest die onder het Europese Schengenverdrag vallen. Er wordt een uitzondering gemaakt voor Amerikaanse burgers, mits ze vooraf gescreend worden op het virus.

Het inreisverbod geldt alleen voor personen, niet voor goederen vanuit Europa. Het reisverbod is de zoveelste klap voor de luchtvaartsector door het coronavirus. De voorzitter van de Amerikaanse luchtvaartgroep Airlines for America verwacht dat dit verbod de luchtvaartmaatschappijen, hun werknemers en reizigers "enorm hard zal treffen."

Trump kondigde ook economische maatregelen aan
"Om te voorkomen dat er nieuwe gevallen (van het virus, red.) ons land binnenkomen zullen we alle reizen van Europa naar de Verenigde Staten voor dertig dagen opschorten", aldus Trump. Er was al een inreisverbod in de Verenigde Staten voor reizigers vanuit China en Iran.

Trump deed de aankondiging tijdens een speciaal ingelaste toespraak vanwege het coronavirus. Daar liet hij ook weten dat er economische maatregelen komen voor mensen in de VS die niet kunnen werken omdat ze het virus hebben, in quarantaine zitten of voor iemand moeten zorgen. Ook krijgen kleine bedrijven uitstel voor het betalen van hun belasting en een lening van de overheid als hun bedrijf in nood is gekomen door het virus.

In de Verenigde Staten zijn tot en met donderdag 1.118 mensen besmet met het virus en zijn in totaal 36 mensen overleden aan de gevolgen ervan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten