donderdag 5 maart 2020

Wielrennen en corona

Vanmorgen verscheen een artikel in het AD over de invloed van het coronavirus op de voorjaarsklassiekers (wielrennen). Volgende week beginnen een aantal interessante rondes en klassiekers. Inmiddels is ook bekend dat Ineos (met o.a. Froome) en Astana de komende tijd niet zullen koersen in de Strade Bianche (die Jumbo-Visma ook heeft afgezegd), Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico. Verder zitten er nog steeds renners in quarantaine in Abu Dhabi.

Coronavirus zet wielervoorjaar compleet op z'n kop

Het wielervoorjaar staat door het coronavirus definitief op de kop. Dat Jumbo-Visma zijn renners zaterdag niet laat starten in de Strade Bianche en dat Mitchelton-Scott alle koersen tot en met 22 maart schrapt, is slechts een voorbode.

05-03-20, 07:00 Laatste update: 08:38
Door Pim Bijl en Daniël Dwarswaard

Als een ware soap volgde gisteren elk half uur wel een update. Van de quarantaine-vlogs van Ramon Sinkeldam uit Abu Dhabi tot de mogelijke besmetting van topsprinter Fernando Gaviria. Artsen van veertien wielerploegen (waaronder Jumbo-Visma) die in een petitie opriepen om Italiaanse koersen Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo af te gelasten.

In de middag hakte onder meer Jumbo-Visma al een knoop door. Zij schrappen de Strade Bianche en de GP Industria. Daarna liet Mitchelton-Scott weten een streep te trekken door alle koersen tot en met 22 maart. Ineos, met Tourwinnaar Egan Bernal, Chris Froome en Geraint Thomas, deed later op de avond hetzelfde. Door het coronavirus, maar mede door het overlijden van ploegleider Nicolas Portal. Ook het Franse Groupama-FDJ heeft geen trek in het Italiaanse voorjaar.

Renners van die ploeg, met ook Sinkeldam dus, zitten nog steeds ‘vast’ in de Verenigde Arabische Emiraten. De Duitse Jumbo-ploegleider Grischa Niermann en de Poolse verzorger Michal Szyszkowski zitten inmiddels in hun eigen land ook in quarantaine op last van hun overheid, nadat ze – volgens de ploeg overigens kerngezond - uit de UAE Tour terugkeerden.

Onduidelijkheid

De Italiaanse overheid heeft besloten dat tot en met 3 april sportevenementen in het land worden opgeschort, of alleen achter gesloten deuren of in een gesloten structuur worden afgewerkt. Wat dat specifiek voor het wielrennen betekent is onduidelijk. De RCS, die de belangrijkste Italiaanse voorjaarskoersen organiseert, liet de teams in eerder stadium weten dat het zich conformeert aan de regering.

Veel ploegen gaan er mede door het decreet van de overheid vanuit dat de Strade Bianche (zaterdag), de Tirreno-Adriatico (11-17 maart) en Milaan - San Remo (21 maart) niet doorgaan. De monumentale klassieker ging in de lange geschiedenis vooralsnog alleen door oorlog driemaal niet door (1916, 1944 en 1945). Milaan - San Remo was het eerste hoofddoel dit voorjaar van Mathieu van der Poel. Zijn ploeg Alpecin-Fenix verwacht te schakelen waarbij Van der Poel zich snel aansluit bij het trainingskamp in Spanje.

Zo zijn de stofwolken nog lang niet neergedaald. Chaos is troef, eenheid ver te zoeken. Ook vandaag zullen de ontwikkelingen zich weer snel opvolgen. Wat nu al duidelijk is: het wielervoorjaar staat definitief op zijn kop door het coronavirus. Als koersen al doorgaan, is het nog maar de vraag wie er aan de start staat.

De reden dat de RCS nog geen beslissing heeft genomen om af te gelasten, is vermoedelijk een verzekeringskwestie. Want zoals zo vaak in de topsport en zeker in het wielrennen gaat het ook om geld. Daarom loopt de organisatie niet voor de (lokale) autoriteiten uit. Teken aan de wand: de RCS rept al wel over alternatieve data voor de Italiaanse koersen.

Voorbode

Jumbo besloot dus niet langer te wachten. De beslissing van de ploeg om niet naar Italië af te reizen op advies van de teamdokter en het ministerie van buitenlandse zaken lijkt een voorbode op meer. Want volgens het team is het aannemelijk dat hetzelfde geldt voor de andere Italiaanse koersen in maart. ,,Met het gehele management van het team handelen we voortdurend in het belang van de gezondheid en de werkomstandigheden van onze renners”, zegt algemeen directeur Richard Plugge. ,,Dit omvat onder meer het voorkomen van quarantaine in het buitenland. We moeten naar het bredere plaatje kijken en verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid van onze renners, het personeel en de fans.”

Maar wat het concreet betekent? De UCI stuurde gisteren een brief naar de teams waarin staat dat teams niet (financieel) worden gestraft voor het afzeggen voor wedstrijden en dat organisaties maatregelen moeten nemen om verdere verspreiding tegen te gaan, zoals het zorgen voor afstand tussen renners en publiek.

Schuiven met poppetjes

Ploegen hebben de voorbije week al verschillende scenario’s doorgenomen. Stel Parijs-Nice gaat door en de Italiaanse koersen niet dan wordt er geschoven met poppetjes. De kopmannen moeten koersen, dus in dat geval zitten de mindere goden thuis. Neem de ploeg van Sunweb: voor de Tirreno-Adriatico staan de kopmannen Wilco Kelderman, Michael Matthews en Tiesj Benoot op de startlijst. Als door die etappekoers een streep gaat, kan het grote schuiven beginnen. Ploegleider Marc Reef: ,,Dan ligt het voor de hand dat we bepaalde renners in Parijs-Nice laten starten’’, zegt hij. Dat betekent automatisch dat renners die dáár zouden starten een teleurstelling te verwerken krijgen. ,,Dat zijn de keuzes die wij moeten maken. Uiteindelijk gaat het om het grotere plaatje.’’

Bijkomend probleem is dat renners wel tijdig moeten worden ingeschreven. Dat geldt ook voor de Ronde van Catalonië later deze maand. Ondertussen lopen een aantal grote namen al een enorme trainingsachterstand op. Bijvoorbeeld David Gaudu en Tadej Pogacar – die tot de sterkste renners dit prille seizoen behoort - zitten tot 14 maart in quarantaine in Abu Dhabi. Het kan altijd nog erger. Diego Ulissi heeft niet alleen zijn trainingen gemist, maar ook de geboorte van zijn dochter.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten