woensdag 18 maart 2020

Corona - wennen aan de nieuwe werkelijkheid

Gelukkig sloegen de hooikoortspillen aan en kon ik toch nog een boodschapje doen. de Jumbo hier was redelijk op voorraad, hier en daar wel wat lege plekken, maar niet meer zo dramatisch. Ik kon zelfs brood kopen! Maar via social media hoor ik dat het elders hier en daar nog bar en boos is, zelfs de verse groenten en fruit waren schoon op, zo erg is het bij ons niet geweest!
De scanner werd met een ontsmettingsdoekje schoongemaakt voor die werd afgelezen.

Ondertussen begint de nieuwe werkelijkheid door te dringen. Het virus kan ongemerkt bij iemand aanwezig zijn, anderen krijgen heel ernstige longontsteking die mogelijk blijvende schade aanricht. een bekende heeft het met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid (er wordt nog maar mondjesmaat getest maar ze werkt in de zorg dus dan is het risico groter). Ze is met haar gezin, inclusief een puber in examentijd, in thuisquarantaine. Ik heb gelukkig geen direct contact met ze gehad, maar maak me zorgen want ze is goed ziek.
Een vriendin komt de komende tijd liever niet meer over de vloer omdat ze contact heeft gehad met de huisgenoot van een besmet (getest) persoon. We nemen geen risico.
En zo komt corona ook hier steeds dichterbij.

Het is alsof we in een soort apocalypse-film terecht zijn gekomen, alleen lopen de zombies niet over straat en horen we ook geen krijsende filmorkesten om het allemaal te benadrukken. Integendeel: het is op veel plekken stil. Hier wordt wel gewerkt (er is net een grote wegreconstructie begonnen), maar veel mensen werken thuis. Dat is een uitdaging, want de kinderen gaan ook niet meer naar school en moeten ook thuis werken. Probeer maar eens een videoconference te houden terwijl de kat over het toetsenbord loopt en je kinderen gillen dat zij écht naar hun vriendjes willen (sociale terughoudendheid, weetjewel...). En dan zijn er de gezinnen die het niet breed hebben en één laptop moeten delen. Relaties worden op de proef gesteld of misschien juist hechter. Maar als je een ASS- of AD(H)D-kind in huis hebt?

Maar niet iedereen gaat thuiswerken. Ik merk ook hier in de omgeving dat er veel geklust wordt in en om huis. Dat is niet altijd "spijbelen", want wie een beetje verkouden is mag niet meer werken, maar is nog prima in staat om te klussen of te tuinieren. Doe-het-zelfwinkels en tuincentra doen het goed momenteel.

Het openbare leven ligt verder plat. Scholen zijn dicht, bibliotheken, theaters, de horeca, bioscopen, allerlei activiteiten, evenementen, bijeenkomsten, het is er niet meer. Er is vrijwel niets meer te doen. Ik ga hieronder proberen een samenvatting te geven, maar ik kan lang niet alles vermelden, het is teveel. Bedrijven en ZZP-ers krijgen steun van de staat, en verder is niet te overzien wat er gebeurt en hoe de toekomst is. Daarnaast worden we overspoeld met berichten dat er misschien wel duizenden doden zullen vallen, of meer. Op social media lijkt wel een wedstrijd te zijn wie de meest apocalyptische berichten kan verspreiden.

In Duitsland was tot gisteravond een groep mensen die van niets wisten: in het Big Brotherhuis! Onder druk van de kijkers besloot men gisteren de deelnemers alsnog op de hoogte te stellen. In een live-uitzending natuurlijk, dat dan weer wel. De NOS schreef er een verslag over: "Grote ogen, opengevallen monden en schuddende hoofden; geschrokken en vol ongeloof reageerden de kandidaten van Big Brother Duitsland op de coronauitbraak en de gevolgen ervan in Europa."
Laten we niet vergeten dat ze al meer dan vijf weken opgesloten zitten, wij wisten vijf weken geleden ook nog van niets en de persoon die ons waarschuwde voor dat verre Chinese virusje werd weggehoond (ook door mij).
"Het is een zeer besmettelijk virus en vooral gevaarlijk voor ouderen en mensen met chronische aandoeningen", vertelde Andreas Kaniewski, de dokter van het programma. Een van de kandidaten kreeg het daarop te kwaad. "Mijn moeder is vijfenvijftig en heeft COPD. Dit maakt me gewoon heel bang", vertelt ze. Schropp probeerde de bewoners gerust te stellen en verzekerde dat het productieteam in nauw contact staat met alle familieleden van de deelnemers.

De deelnemers konden na het bombardement van al deze heftige ontwikkelingen vragen stellen, aan de arts en aan de presentator. Ze waren benieuwd naar de kans dat ze zelf ziek worden, naar het aantal doden in Duitsland, maar ook naar de situatie in de verzorgingstehuizen en de vraag of kroegen dit financieel wel gaan overleven. "Ik werk in een kroeg en dit gaat heel hard aankomen", zei bewoonster Rebecca.

De bewoners kregen ook videoboodschappen van hun naasten, die veel emoties losmaakten. Toch waren de filmpjes van het thuisfront overwegend positief. "Blijf vooral lekker daar. Hier is helemaal niks te doen - alle cafés en clubs zijn toch dicht", lachten vriendinnen van kandidate Gina.

Veel familieleden van andere bewoners sloten zich daarbij aan. "Jullie bevinden je in de veiligste plaats van Duitsland. Het is de beste quarantaine die je je kan voorstellen." Een andere vriendengroep zwaaide met wc-papier en grapte "of er na afloop van de show niet een paar rollen deze kant op kunnen komen".


Na een klein uurtje werden de kandidaten weer met het nieuws alleen gelaten. Weer terug in de nieuwsquarantaine. Of het al helemaal tot ze doordringt? Ook na liveshow staat er een psycholoog en dokter voor ze klaar. Vanwege de coronacrisis mogen bewoners zelf beslissen of ze willen blijven deelnemen aan Big Brother. Ze mogen ook vrijwillig het huis verlaten, zo liet Sat1 eerder weten.

* Steeds meer landen doen de grenzen dicht en veel vluchten wereldwijd zijn geschrapt. Reizen is een gok geworden. Veel Nederlanders weten niet hoe ze thuis moeten komen van hun vakantie- of zakenreis.
* Uitvaarten mogen niet meer dan 30 mensen hebben, alleen naaste familie, en na afloop is er geen "koffie met cake".
* Vanaf 21 maart rijden er minder treinen. Twee keer per uur zal er op alle stations in beide richtingen een trein rijden. In mijn woonplaats weten we niet beter, maar voor grote steden is dit best ingrijpend. Maar op dit moment reist nog maar 15% van het normale aantal treinreizigers. Alle treinen stoppen op de tussengelegen stations en een aantal intercityverbindingen plus de nachttreinen vervallen.
* Het EK Voetbal is verplaatst naar juni-juli 2021.
* De koning en zijn gezin zitten in sociale onthouding omdat er in Lech vijf besmettingen blijken te zijn. Na hun vakantie daar zijn ze wel naar Indonesië geweest... Ze hebben geen klachten gelukkig, maar inmiddels lijkt het er wel op dat men ook zonder klachten het virus kan verspreiden. Gisteravond werd er landelijk geapplaudiseerd voor de zorgmedewerkers en daar deden ze wel aan mee.
* Ikea en de Bijenkorf sluiten de winkels.
* Extreme drukte bij bezorgdiensten, AH is tot eind van de maand vol, Jumbo neemt geen bestellingen meer aan.
* Door het hamsteren draaien de supermarkten wel recordomzetten: afgelopen week bijna een miljard euro.
* Vakantiereizen worden gecanceld, het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland af.
* Roland-Garros wordt verplaatst naar september en oktober. Het wielrennen ligt voorlopig stil, ook de voorjaarsklassiekers.
* België heeft nagenoeg een lockdown (wat betekent dat de mensen alleen de deur uit mogen voor een boodschap en de hond uitlaten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten