zaterdag 21 maart 2020

Coronajournaal 20 maart

* Hoewel ik van een AH-kassière hoorde dat ze aardig wat bagger naar haar hoofd krijgt van klanten, heb ik zelf nog niet zoveel ellende meegemaakt in de winkels. Mensen houden steeds beter afstand en toen ik iemand die te dichtbij kwam vriendelijk daarop wees, werd daar even vriendelijk op gereageerd. Er wordt gehamsterd, maar zo bar en boos als foto's van elders laten zien, is het gelukkig niet. Of tenminste: zo heb ik het zelf niet ervaren (behalve vorige week vrijdag de 13e). Er zijn wel lege (toiletpapier en meel) vakken of gaten in de voorraden in mijn woonplaats, maar ik zie ook foto's op social media van min of meer geplunderde winkels.
Omroep Gelderland schrijft over een drogisterij uit Winterswijk, die een beveiliger heeft moeten inzetten. Het gaat om een winkel van de keten Medikamente Die Grenze, waar ook levensmiddelen worden verkocht. Klanten graaien uit elkaars mandjes en er wordt te erg gehamsterd. Ook is er veel agressie. De beveiliger zal tevens grote groepen en gezinnen weren die gezellig gezamenlijk wilden winkelen. Die reageerden vervolgens agressief als ze daarop werden aangesproken. Ook het asociale gedrag van ouderen viel op.

* Supermarkten gaan speciale openingstijden voor ouderen instellen. De reacties zijn gemengd. Mijn 82 jaar oude moeder vindt het een goed idee, maar wel erg vroeg: die speciale tijd zou van 7 tot 8 uur 's ochtends zijn. Ik denk zelf dat het ook lastig is voor ouderen die 's ochtends thuiszorg krijgen, hulp met aankleden, wassen en/of steunkousen. Deen zegt overigens: "We adviseren de ouderen en mensen die slechter ter been zijn om op de rustige momenten te komen winkelen. Dit is in onze winkels tussen 15:00-17:00 uur en na 18:00 uur. Ook tussen 07:00 en 08:00 uur zal het rustiger zijn in onze winkels."

* Ook de televisie voelt de gevolgen van corona. Goede tijden, slechte tijden wordt vanaf volgende week nog maar vier keer per week uitgezonden. Er is een opnamestop en er zijn nog wel voldoende afleveringen tot en met 8 mei, maar RTL houdt er rekening mee dat we langer dan tot 6 april afstand van elkaar moeten houden (wat ik helemaal begrijp).
De programmering op de diverse zenders is ook veranderd, we kunnen onze televisiegids dan ook bij het oud papier doen. Zo wordt Nederland in Beweging een uur later uitgezonden. The Voice Kids wordt eerder uitgezonden zodat Jinek om 22 uur kan beginnen, Jinek zal vanaf volgende week al om 21:30 uitgezonden worden tot 23:00.
Omroep MAX-topper We zijn er bijna!, waarin bejaarden half mei door Europa reizen met hun caravans, campers, gehaktballen in blik en vacuum verpakte kaas, zal dit jaar niet doorgaan omdat vakantiereizen voorlopig geen optie zijn. Overwogen wordt, of de reis in september kan plaatsvinden en de uitzending in november, maar dat moet met de NPO besproken worden. Wat nog een uitdaging is, vanwege het afgelasten/verplaatsen van het songfestival en veel sportelementen.
Omroep MAX ziet nog meer programma's sneuvelen: Koningsdag bij Soestdijk, een docu over de Bijenkorf die nu gesloten is en een Songfestivalspecial. Wat Heel Holland Bakt betreft zegt Jan Slagter: "Dat is pas in de zomer, bovendien op een afgebakend terrein zonder grote groepen, ik zie dat voorlopig niet als een probleem."

* Mensen vinden hun ontspanning in o.a. tuinieren en afgelopen zaterdag (14 maart) stegen de aankopen bij tuincentra met 18% (bron)
Ik heb begrepen dat ook doehetzelfzaken meer klanten hebben.

* Rond 14 uur maakte het RIVM bekend dat er 30 nieuwe sterfgevallen zijn (totaal 106)  en 534 nieuwe besmettingen (totaal 2994). Van de positief geteste mensen werken er 725 in de zorg. En dan weet ik uit de eerste hand dat ook mensen die in de zorg werken en ziek worden, niet eens meer allemaal worden getest.(634 mensen waren/zijn opgenomen in het ziekenhuis. 1012 besmettingen zijn in Brabant, 405 in Zuid-Holland, 366 in Limburg en 353 in Noord-Holland. Wereldwijd zijn er 245.000 besmettingen, meer dan tienduizend overledenen en 86.000 mensen die genezen zijn.

* Om 19:00 sprak koning Willem Alexander het volk moed in:


* Het Brabantse dorp Erp (5000 inw.) is ongenadig hard getroffen: er zijn zeven mensen overleden aan corona. Er is ook een echtpaar bij. Eén van de overledenen was nog actief bij de RKVV Erp (voetbal, neem ik aan). In de parochie zijn veel zieken, de pastoor heeft longontsteking. Erp ligt bij Veghel, Uden en Gemert. Het ziekenhuis in de regio heeft het heel zwaar.

* Uitvaarten moeten zo sober mogelijk plaatsvinden, contact met de uitvaartverzorgers gaat bij voorkeur via telefoon of digitaal. Er mogen maximaal dertig mensen aanwezig zijn.

* Vrachtwagenchauffeurs klagen dat ze nergens meer hun sanitaire stop mogen houden. Mannen kunnen nog tegen een boom, maar er zijn ook vrouwelijke chauffeurs...

* de Valystaxi stopt met ingang van vandaag met rijden tot en met 6 april; reeds geboekte ritten vervallen. Heel ingrijpend (ik heb zelf ook Valys, wat moet ik doen als er wat met mijn 82 jaar oude moeder gebeurt?) maar wel begrijpelijk. De heilige 1,5 meter afstand kun je in een auto nou eenmaal onmogelijk realiseren...

* Brian May (ja, de Queengitarist!) is ook begonnen met online video's, net als steeds meer artiesten doen. "Micro concerts across the ether" noemt hij het.
In my living room at home - where else ?! I seem to have most all my usual channels to entertain you ... so maybe here is the place to perform micro concerts across the ether. Is that a good plan ? This is my contribution to the Common Good tonight. A raw cheer-up outburst. Living Room Rock ! Is this the future ? To all you folks out there feeling as disorientated as I do - let’s isolate together !!! And keep rockin’ together !! OK ? With love. Yours truly - your friendly neighbourhood chap who clearly imagines he’s in Hawaii !!!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten