donderdag 12 maart 2020

Corona - maatregelen

Even na drie uur vanmiddag was daar de persconferentie met o.a. premier Rutte. Hierin werden nieuwe maatregelen aangekondigd m.b.t. het Coronavirus.

Copy-paste van één van de vele nieuwsbronnen:
  • Iedereen in Nederland blijft thuis bij griep-, koorts- of hoestklachten en vermijdt sociaal contact.
  • Bel pas met de huisarts als klachten verergeren.
  • Evenementen met meer dan honderd personen worden afgelast. Dit geldt ook voor sportwedstrijden.
  • Nederlanders worden opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te gaan werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor zorgmedewerkers geldt: blijf pas thuis van je werk als je klachten en koorts hebt.
  • Voor zorgmedewerkers geldt ook: reis niet naar het buitenland.
  • Scholen hoeven op dit moment nog niet te sluiten. De maatschappelijke gevolgen zouden dan te groot zijn, omdat ook ouders dan thuis moeten blijven.
  • Hogescholen en universiteiten wordt geadviseerd hun hoorcolleges zoveel mogelijk online aan te bieden.
  • Eerder werden inwoners van Noord-Brabant al opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken en ook bij klachten thuis te blijven.
  • Ook werden eerder al veel sportevenementen en andere grote evenementen in Noord-Brabant afgelast.
  • Mensen die tot de risicogroepen behoren, worden opgeroepen zo min mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer.
  • Beperk bezoek aan kwetsbare personen.
De nieuwe maatregelen worden genomen, omdat patiënten in Noord-Brabant via verschillende bronnen besmet blijken te zijn, meldt Jaap van Dissel van het RIVM. Ook bij besmette personen in Amsterdam en Rotterdam blijkt de bron van de infectie in sommige gevallen niet duidelijk. Dit duidt erop dat er mogelijk een kanteling is in de situatie, waardoor de autoriteiten geen volledige grip op de situatie hebben. (bron: nu.nl)

Dit heeft natuurlijk flinke gevolgen voor grote groepen mensen. O.a. voor het MKB en ZZPers. Denk ook aan evenementen, horeca, theater en bioscoop en de mensen en artiesten die daar werken! Ik heb veel gewerkt (als vrijwilligster) op festivals als Castlefest, Zomerfolk en Keltfest en artiesten en standhouders maken zich grote zorgen, want dit is wel hun brood (volgende maand is Elfia al!). En wat dacht je van de organisatoren?

Denk ook aan musea, horeca, theaters, bioscopen e.d. 

En aan kwetsbare mensen, ook degenen die niet in de categorie "zielige oudjes" vallen. Jongere mensen die nog volop in het leven staan en waaraan je op het eerste gezicht niks kunt zien, maar toch kwetsbaar zijn omdat ze bijvoorbeeld een longziekte hebben of een verlaagd immuunsysteem. Ga maar achter de geraniums en mijd bezoek, het OV en groepen! Ik snap waarom, maar dit is enorm ingrijpend omdat het absoluut niet zeker is dat alles 1 april achter de rug is. Maar ook de bejaarden voelen dit. Evenementen en uitjes zijn de afgelopen week al geannuleerd en vaak zijn die evenementen net dingen die het leven nog een beetje gezellig maken.

Vanmorgen bezocht ik de Albert Heijn en de Jumbo. Het was werkelijk opvallend hoeveel lege en bijna lege schappen er waren, meest van goedkope houdbare artikelen zoals houdbare melk. Maar ook paracetamol, toiletpapier, handzeep e.d. Ik hamster niet, heb altijd wel wat voorraad in huis. 

Waar ik me vooral zorgen om maak is zijn de gevolgen. Niet eens voor de zieken, maar veel mensen verliezen hun inkomen. Veel bedrijven merken het aan hun omzet (hoewel supermarkten er weer profijt van hebben, denk ik, maar bijv. KLM-Air France zit dik in de problemen). Het raakt het toerisme, het uitgaansleven, de recreatie. Hoe de gevolgen uiteindelijk uitpakken zal de tijd ons leren, maar ik vrees dat er mensen en bedrijven zullen omvallen, en dan niet omdat ze ziek zijn.

Wat er momenteel in Italië gaande is, is nog erger, daar is een complete lockdown. Mensen mogen maar mondjesmaat de supermarkt in, verder is alles gesloten en de straten zijn leeg. Scholen zijn in veel landen gesloten (hier dus niet).

Ik ben niet in paniek of bang, ik isoleer mezelf niet ook al zit ik in de risicogroep, maar een beetje ongerust ben ik toch wel...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten