dinsdag 24 maart 2020

Corona-update, lange blog met o.a. de nieuwe maatregelen.

Dit gaat een lang verhaal worden. Want er gebeurt nog steeds van alles en de maatregelen zijn uitgebreid.

Eerst maar de cijfertjes. Het afgelopen etmaal (tot gisteren 23 maart, ca. 14:00) zijn er 34 coronapatiënten overleden (totaal 213) en 545 nieuwe besmettingen vastgesteld (totaal 4749 mensen). Dat is iets minder dan gisteren, maar nog altijd teveel natuurlijk.

In mijn directe omgeving

Gistermiddag ben ik even bij Albert Heijn en de groenteboer geweest voor de spullen die niet bij de bestelling konden worden geleverd. Men houdt goed rekening met 1,5 meter! Gelukkig maar, want als ik social media moet geloven is dat niet overal het geval. Nog even een rondje door het (rustige) centrum gereden en gezien dat er meer winkels dicht zijn.
Op de heenweg ben ik werkelijk geen levende ziel tegengekomen (over pakweg 500 meter).

Helaas kreeg mijn woonplaats ook het nare nieuws dat in één van de huisartsenpraktijken vier van de vijf huisartsen zijn besmet. Ze zijn gelukkig niet ernstig ziek en één arts is weer hersteld, maar de praktijk is voorlopig alleen telefonisch bereikbaar.

Grimmige berichten

Ondertussen worden de berichten in binnen- en buitenland steeds grimmiger. Rond Uden is de situatie heel ernstig. Ik schreef laatst al over Erp, een dorpje waar zeven mensen zijn gestorven aan corona, maar er komen ook trieste berichten uit het nabijgelegen Boekel (ca. 10500 inw.). Daar zijn drie mensen overleden, 40 mensen zijn besmet, maar we weten inmiddels dat er in werkelijkheid overal veel meer mensen besmet zijn, maar niet getest worden.
Het Bernhoven-ziekenhuis in Uden is veel in het nieuws momenteel:
"Caroline Heijckmann heeft de afgelopen 10 dagen als een film aan zich voorbij zien trekken. De werkelijkheid verandert constant. "Elke dag moet je knopen doorhakken. We hebben nu besloten dat ernstig zieke patiënten geen bezoek meer mogen ontvangen. Pas als een patiënt terminaal is laten we familie toe. Dat is een verschrikkelijke beslissing en dat maakt het werken voor het medisch personeel heel heftig en emotioneel beladen", vertelt ze.(...)
Caroline Heijckmann schetst een somber beeld van de nabije toekomst. Ze ziet het aantal besmette mensen snel toenemen. Er is nu een triagetent gebouwd bij het ziekenhuis waar mensen snel onderzocht en gediagnosticeerd kunnen worden. Er zijn afspraken gemaakt met ziekenhuizen elders in het land. Er wordt nu gesproken met het leger.
"Onze grootste zorg en angst is dat we straks geen ziekenhuisbed of plek op de intensive care hebben voor onze patiënten. Dat we de mensen gewoon niet kwijt kunnen. Er komt absoluut nog een piek aan van het aantal patiënten dat besmet is", vertelt ze."
Zwangere vrouwen kunnen in het Van der Valkhotel in Uden bevallen.

Mondkapjes

Er is een groep idioten opgestaan die inbreekt bij artsen en instellingen voor mondkapjes:
(tekst loopt door onder de foto)

Verpleeghuizen en instellingen

Heel verdrietig is de situatie in verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een beperking. Zij mogen geen bezoek meer krijgen, alleen in zeer uitzonderlijke situaties. Het is zo verdrietig voor mensen wiens partner is opgenomen, ze kunnen elkaar niet meer bezoeken. En leg iemand die dement is of een verstandelijke beperking heeft maar eens uit dat je voorlopig niet op bezoek kunt komen en zij niet bij jou mogen komen. En hoe kun je in vredesnaam iemand met dementie of een meervoudige handicap verzorgen op 1,5 meter afstand

Groningen test wel

Het UMC-ziekenhuis in Groningen is inmiddels (tegen het landelijk advies in) begonnen met meer mensen testen.
"Het UMC Groningen pakt het anders aan. Al het personeel, ook bij slechts lichte of milde klachten, dat in aanraking is gekomen met patiënten wordt daar getest. "We hebben inmiddels 1400 mensen getest. Dat zijn patiënten en medewerkers", legt viroloog Coretta van Leer uit. "Bij de patiënten hebben we minder dan 10 positieven gevonden en bij medewerkers ongeveer 50." Fors meer gevallen dus onder medewerkers."

Grensafsluiting België

Vanmorgen meldde de verkeersinformatie (die het de laatste tijd heel rustig heeft) files voor de Belgische grens vanwege grenscontroles.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Nieuwe maatregelen

Gisteren halverwege de middag werd duidelijk dat we weer een persconferentie konden verwachten. Waarover dat zou gaan hadden we eigenlijk wel door: maatregelen, mede vanwege de massale uitstapjes naar strand en bepaalde parken tegen alle adviezen in. En inderdaad, Rutte en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) haalden stevig uit naar alle mensen die de heilige 1,5 meter afstand aan hun laars lapten en massaal op stap waren gegaan, en aan de mensen die gezellige "Fuck Corona"-feesten hebben gegeven.
De Stentor heeft de maatregelen overzichtelijk op een rijtje gezet:

Winkels
Alle winkels mogen open blijven. Wel moeten winkeliers niet te veel klanten tegelijk binnenlaten. Klanten moeten op 1,5 meter van elkaar kunnen staan en lopen. Zo niet, dan kunnen de winkels of een boete krijgen oplopend tot 4000 euro of zelfs gesloten worden. Dat betekent dat klanten voortaan vaker buiten moeten wachten voor ze binnen mogen.

Openbaar vervoer
Ook het openbaar vervoer moet maatregelen nemen zodat passagiers niet te dicht op elkaar staan. Desnoods moeten mensen worden geweigerd bij het instappen.

Kappers
Kappers en andere ‘contactberoepen’ zoals nagelstudio’s en schoonheidsspecialisten mogen tot in elk geval 6 april hun beroep niet uitoefenen. Fysiotherapeuten moeten ‘zo veel mogelijk’ via beeldbellen werken.

Horeca
De horeca moet zich er op voorbereiden dat ze ook na 6 april dicht moet blijven. Casino’s vallen vanaf nu onder de zelfde regels als de horeca.

Scholen
het RIVM komt rond 6 april met een advies of scholen dit schooljaar nog open kunnen.

Burgers
U mag nog steeds naar buiten voor een ommetje. Maar er komt wel een samenscholingsverbod. De politie zal optreden tegen groepjes mensen die samen sporten of gewoon wat rondhangen. Wie buiten is met drie personen of meer en niet 1,5 meter uit elkaar staat, wordt gemaand weg te gaan of kan een boete krijgen tot 400 euro. Een uitzondering geldt voor kleine kinderen die samen spelen. 

Wie thuis een feest geeft met meer dan drie gasten, loopt het risico dat de gemeente dat onverantwoord vindt en ingrijpt.

Tot slot: wie een gezinslid heeft dat ziek is, moet verplicht thuisblijven. Tenzij u een cruciaal beroep heeft, zoals agent of verpleegkundige.

Samenkomsten
Alle samenkomsten worden verboden tot 1 juni. Nu gold nog een grens van honderd personen of meer maar die komt te vervallen. Bijvoorbeeld kleine kerkgenootschappen met minder dan honderd leden kwamen toch nog samen. Dat mag niet meer. Festiviteiten en herdenkingen in de buitenlucht mogen niet. Er komt alleen een beperkte uitzondering voor begrafenissen en huwelijken.

Parken
Burgemeesters mogen plekken aanwijzen waar niemand meer mag komen. Veel parken, campings en stranden zullen waarschijnlijk dicht gaan. Tenzij een vakantiepark bijvoorbeeld weinig bezoekers heeft. Gemeenten moeten dat per geval bekijken. Markten mogen openblijven omdat ze op sommige plekken essentieel zijn voor mensen om aan eten te komen. Wel moeten ze maatregelen treffen tegen te grote drukte.

Vragen

Dit roept veel nieuwe vragen op. De schoolexamens staan op punt van beginnen en het is onduidelijk hoe dat nu zal gaan. Er is veel onzekerheid, leerlingen weten niet goed hoe ze zich nu het best kunnen voorbereiden. Sommige scholen hebben besloten de examens uit te stellen.

BOA's vragen zich af hóe ze kunnen handhaven (en eerlijk gezegd: handhaven is wel een dingetje in ons land...). Er worden niet meer BOA's ingezet, zei Grapperhaus. Ik vrees dat dit nog wel eens een probleem kan gaan worden met onze "dat maak ik zelf wel uit"-mentaliteit.

De Nationale Dodenherdenking op de Dam gaat door, maar zonder publiek. De Bevrijdingsfestivals gaan niet door.

En kinderen mogen wel buitenspelen, maar wat is de leeftijdsgrens?

En verder...

Groot-Brittannië gaat ook in lockdown, zo zal McDonalds de deuren tijdelijk moeten sluiten. Dus gaan de Britten massaal in de file om daar nog even snel een vette hap te scoren.

Volgens het Franse persbureay AFP zijn wereldwijd 1,7 miljard mensen in een vorm van quarantaine gezet.ne

Volgens de WHO lijkt de verspreiding van het virus te versnellen.

Er gaan steeds meer stemmen op om de Olympische Spelen uit te stellen.

Ondertussen is Wuhan, waar de ellende allemaal is begonnen, uit de lockdown (tenminste, als we de Chinese berichten mogen geloven).

Etcetera, etcetera, etcetera...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten