donderdag 26 maart 2020

Nieuwe maatregelen m.b.t. "samenscholing".

Bron: Nu.nl

Wie zich waar dan ook in de openbare ruimte in een groep van drie of meer personen bevindt, kan vanaf donderdag worden beboet. Dat hebben de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's donderdag bepaald.

Maandagavond had het kabinet besloten dat gemeenten mochten bepalen in welke speciale gebieden deze maatregel zou gelden. Dat vonden de 25 betrokken burgemeesters (voorzitters van de veiligheidsregio's) te onduidelijk en dus besloten ze de maatregelen aan te scherpen.

De aangescherpte maatregel gaat in zodra de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's hun handtekening onder de nieuwe noodverordening hebben gezet. Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad (waar alle veiligheidsregio's onder vallen) zegt tegen NU.nl dat dit donderdag nog gebeurt.

De boete, van maximaal 400 euro, kan dus ook worden opgelegd als iedereen binnen de groep zich aan de regel houdt om onderling 1,5 meter afstand te houden.

Een woordvoerder van het Veiligheidsberaad benadrukt dat drie mensen die elkaar toevallig op straat tegenkomen en zich netjes aan de regel van 1,5 meter afstand houden, echt niet zomaar een boete krijgen. "Maar als duidelijk is dat een groep met een doel bijeen is gekomen, zoals yoga of voetbal, dan kunnen ze een boete krijgen."

Gezinnen vormen uitzondering

Een uitzondering wordt gemaakt voor gezinnen of huishoudens, vertelt Bruls. "Voor de handhaving is dit verreweg het makkelijkste", legt Bruls uit. "Er is geen onderscheid te maken tussen yogagroepjes of jongens die voetballen. Dat is niet te handhaven en niet te begrijpen."

Jonge kinderen die buiten spelen, moeten dat volgens de nieuwe maatregelen doen onder toezicht van een ouder of voogd.

Als reizigers zich in het openbaar vervoer niet aan de regel houden, dan kan de veiligheidsregio - na overleg met de vervoersmaatschappij - ook daar ingrijpen. In het uiterste geval kan dat volgens Bruls betekenen dat op een traject niet meer gereden wordt.

Ook op huisfeestjes kan gehandhaafd worden, licht de voorzitter van het Veiligheidsberaad toe. "Als mensen in een schuur of studentenhuis een feestje vieren, dan kan ook ingegrepen worden. Dat is een toevoeging van iets wat nog niet geregeld was."

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel meldden wij in de kop abusievelijk dat de maatregel geldt voor twee personen of meer. Dit geldt echter voor drie personen of meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten