dinsdag 31 maart 2020

Coronajournaal 31 maart

Vanavond nieuwe persconferentie. Noodmaatregelen verlengd tot en met 28 april. En de scholen zijn in ieder geval dicht tot en met de schoolvakanties. En Rutte draait er geen doekjes om: daarna is het waarschijnlijk nog niet voorbij. En ga niet op meivakantie. Dit is één van de zwaarste crises in onze geschiedenis buiten oorlogstijd, aldus Rutte.

Profvoetbal ligt zeker tot 1 juni stil.

Het is al een weekje (behalve gisteren) stralend weer (wat is de lucht blauw!), maar wel vaal met een frisse wind. Maar dit weekend (4/5 april) wordt het flink warmer. Zouden we het kunnen opbrengen om niet massaal de natuur in te gaan, zoals anderhalve week geleden, toen er zelfs een NL-Alert uit ging om vooral afstand te houden?

Het sterftecijfer passeerde vandaag de 1000 (1039) met 175 nieuwe overledenen en er zijn 722 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Er zijn 845 nieuwe besmettingen (totaal 12.595).

Er wordt steeds meer aandacht gevraagd voor gezinnen waar het niet zo pais en vree is. Probleemgezinnen, gezinnen waarin sprake is van psychische problematiek, zorgenkinderen, verwaarlozing, mishandeling of andere factoren waarbij de maatregelen veel schade kunnen aanrichten. Maar ook slechte huisvesting. We hebben niet allemaal een ruime woning.

Ik denk wel eens: wat als dit tien jaar eerder was gebeurd, toen ik als werkende moeder met twee opgroeiende pubers in een driekamerflatje woonde? Ik denk vaak aan de mensen die anno 2020 in zo'n lastige woonsituatie zitten, of erger nog, met serieuze problemen als mishandeling, verwaarlozing, verslavingen, psychische problematiek e.d. te maken hebben en nu gedwongen opgehokt zitten...

Maar ook ondernemers die opeens in een dreigend faillissement zitten. Contracten die niet verlengd worden. Of je hebt een leuk bloeiend bedrijf en opeens zijn je opdrachten gereduceerd naar bijna nul. Er zijn maatregelen om deze mensen op te kunnen vangen, maar is het genoeg? En niet iedereen valt er onder.

Het zijn ontzettend dreigende tijden in heel breed opzicht. Heel veel mensen gaan heel harde klappen krijgen, ook als ze niet besmet zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten