Vorig jaar speelde hij nog hier in het dorp tijdens de jaarlijkse feestdagen: Snollebollekes. Een meneer met piekhaar, een rode colbert en een gele das die als een stuiterbal over het podium vliegt en het publiek aanmoedigt hetzelfde te doen. De muziek is niet om aan te horen en dat zal hij ook nooit ontkennen. Maar het is een ongelooflijk succes! Een voetbalstadion uitverkopen en de internationale media halen omdat je een oranjelegioen in Frankrijk midden op straat van links naar rechts en terug laat gaat, dat lukt niet iedereen. Daarom heb ik toch eigenlijk wel respect voor Snollebollekes.
Hij heeft nu een boek uitgebracht waar ik heel nieuwsgierig naar ben: Randverschijnselen. Daar horen interviews bij. O.a. op Radio 1. En dan blijkt die stuiterbal een heel interessante kant te hebben!
De ex-frietbakker is namelijk ook een groot fan van Jacques Brel en dan kun je bij mij niet meer stuk. "Ik mag de schoenveters van de hond van de buurvrouw van Jacques Brel nog niet strikken," zegt hij. Wat hij vertelt over Brel op Radio 1 is zo herkenbaar. Die live-uitstraling van die man, die teksten (ja, dat van die oma die dood wordt gewenst vanwege haar erfenis komt uit Ces gens là, ooit geweldig vertaald en vervolgens bloedstollend goed uitgevoerd door Liesbeth List).
Ook is hij gids geweest op Père Lachaise, de beroemde begraafplaats in Parijs. Ik ben daar jaren geleden al eens geweest met mijn Engelse vriendin en kwam daar ook zo'n gids tegen (niet Rob Kemps) waar ik ontzettend leuke herinneringen aan heb overgehouden! (jeetje... Deze week is dat alweer 11 jaar geleden...)
Godfried Bomans vindt hij ook geweldig, en Eddy Wally, die ik mij vooral herinner van zijn aanwezigheid in een televisieserie van Kamagurka en Herr Seele, ergens begin jaren negentig.
RTL Boulevard heeft ook aandacht besteed aan deze kant van Rob Kemps.
Lang verhaal kort: ik moet dat boek lezen, wat een spreker is die man!
In onderstaande link kun je ook het interview terugvinden dat op de radio was.
donderdag 5 maart 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter
Nee, de Brabantse feestact Snollebollekes vergelijken met de Belgische chansonnier, dat kan echt niet, zegt Rob Kemps (34). Maar een inspiratie, dat is Jacques Brel wel. Net als Eddy Wally trouwens, of Godfried Bomans. Kemps vertelt dat en meer in zijn boek 'Randverschijnselen'. Kemps vertelt erover in De Nieuws BV.
"Snollebollekes is een deel van mezelf. Het is niet gespeeld, het is een soort uitvergroting," zegt Kemps. "Maar je moet niet de illusie hebben dat ik bij de bakker sta van 'Oo-oh, ik wil een brood, nondeju!'." Want, hij is meer dan de hypere entertainer die mensen opjut om van links naar rechts te springen. Hij is misschien ook wel de grootste fan van Jacques Brel in Nederland.
Grootste fan van Brel
Meteen gefascineerd was Kemps, toen hij dit voor het eerst hoorde: "Alles waar hij het over heeft, is gewoon waar. Brel kan gewoon zingen over een familie die hoopt dat oma een keer de pijp uitgaat, omdat ze de erfenis willen verbrassen. Het hoeft niet altijd gezellig te zijn, de zon hoeft niet altijd te schijnen."
Iedere dag luistert Kemps wel even naar Jacques Brel. En dan bij voorkeur naar live-uitvoeringen: "Brel is live nog beter. Hij was echt een speelman, hij legde daar álles in. Ik wil me daar ook op geen enkele manier mee vergelijken, ik mag de schoenveters van de hond van de buurvrouw van Jacques Brel nog niet strikken, maar ik probeer ook wel altijd alles te geven."
Festival, feesttent, Gelredome
En dat werkt, hij verkocht twee keer het Gelredome uit en gaat van festival naar feesttent. "Ik maak feestmuziek, als je alles geeft, dan gaan mensen mee doen," zegt Kemps. Hij vindt het fijn dat hij de mensen dat plezier kan geven: "Ze hebben doordeweeks allerlei problemen, ze hebben een dubbele hypotheek en een hond die in de gang poept. Dan willen mensen gewoon even lekker springen nondeju.
Kemps: "Dat is hartstikke mooi, maar Brel, die bezingt het léven. In 'Jef' bezingt ie bijvoorbeeld een vriend die maar op de bank ligt en zegt ie kom op, sta op, pak het leven!"
In De Nieuws BV ging het ook nog over Eddy Wally, over hoe Rob Kemps gids werd op de beroemde Parijse begraafplaats Père-Lachaise en hoe dat allemaal in verhouding staat tot Snollebollekes.
Polderdame (1963) woont ergens in de polder. Ze blogt sinds 2003. Deze blog is een verzameling van oude blogs, die ooit offline zijn opgeslagen (dit werk is nog lang niet klaar); sinds 2019 worden er ook nieuwe blogs geschreven. NB: het gebeurt helaas dat afbeeldingen opeens zijn verdwenen! Hiervoor mijn excuses. Wilt u in de reactie van zo'n blog met lege afbeeldingen een opmerking hierover schrijven? Indien mogelijk zal ik ze opnieuw proberen te plaatsen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten